geld verdienen aan duurzaamheid

Subsidies en leningen voor zonnepanelen

Dat jij als particulier je huis wilt verduurzamen is natuurlijk altijd een goed idee, zoals kosten besparen en een bijdragen leveren aan een beter milieu. Maar wat veel mensen vergeten is dat er veel financieringsmogelijkheden en subsidies vanuit de overheid of uw eigen gemeente zijn.

Nadat je je verbruik zoveel mogelijk hebt teruggebracht, is het plaatsen van zonnepanelen om een goed idee. Één daarvan is het opwekken van energie op een duurzame manier, de andere is het financiële voordeel die je ermee krijgt door het de terugname van je energiekosten. In dit artikel krijg je meer te weten over verschillende mogelijkheden omtrent het subsidiëren of financieel aantrekkelijker maken van zonnepanelen.

Btw teruggave

Wanneer je kiest voor het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie, ben je technisch gezien producent van je eigen duurzame energie. Daarom ziet de overheid je vanaf dat moment als ondernemer. Het voordeel van gezien worden als ondernemer is dat je de 21% btw van de totale installatie van zonnepanelen terug mag vragen, dit heet de kleine ondernemers regeling (KOR). Van deze regeling kun je tot 31-12-2019 gebruik maken, daarna wordt het de omzet gerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB). Om altijd op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkeling en voorwaarden, hou de website van het RVO in de gaten!

Salderingsregeling

Op dit moment is de salderingsregeling nog van toepassing. Dit is een regeling waarbij de stroom die jij aan het net levert, wordt weggestreept tegen de stroom die je verbruikt. Dat is dus inclusief opslag duurzame energie (ODE), energiebelasting en de de btw. Deze vergoeding boven op de kale energieprijs krijg je van de overheid. Dit geldt alleen niet voor de energie die er meer opwekt wordt dan dat je zelf verbruikt, alles wat er meer opgewekt wordt krijg je een terugleververgoeding voor van jouw energieleverancier. Vaak is dit de kale leveringsprijs van 5 of 6 cent, Greenchoice geeft een verhoogde terugleveringvergoeding van 11 cent. Let wel op: De salderingsregeling blijft maar tot 1 januari 2023 zoals hij nu is. Daarna bouwt de overheid de regeling geleidelijk af tot deze in 2031 helemaal stopt. Vanaf 2031 krijg je alleen nog de marktprijs inclusief een ‘redelijke vergoeding’ van de overheid (die nader wordt bepaald) voor de stroom die je aan het net levert.

Duurzaamheidslening

Niet alleen de overheid maar ook uw eigen gemeente wil graag meehelpen met de energietransitie. Om meer mensen de mogelijkheid te bieden om energiebesparende maatregelen toe te passen, is de duurzaamheidslening in het leven geroepen. Dit is een samenwerking tussen gemeenten en stimuleringsfonds volkshuisvesting (SVn), die een duurzaamheidslening ter beschikking stellen aan de inwoners van haar gemeente. Deze lening heeft een laag rentepercentage van 1,6%. Het voordeel hiervan is dat je het geleende bedrag direct terug kan betalen met de energiebesparing die je realiseert met de geïnstalleerde zonnepanelen. Kijk op de website van stimuleringsfonds volkshuisvesting of de duurzaamheidslening geldt voor jouw gemeente. De gemeente Teylingen doet in ieder geval mee!

Subsidie vanuit de provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland wil ook een extra steentje bijdragen aan de verduurzaming van woningen en stelt daarom een bedrag van 100.000,- euro beschikbaar. Met deze subsidie kun je verschillende verduurzamende maatregelen toepassen zoals isolatie maar ook zonnepanelen. Bij deze subsidie kun je een vergoeding van 75% op je totale aankoopbedrag krijgen. Deze subsidie is aan te vragen vragen via het online loket van de provincie Zuid-Holland. Let op: de voorwaarden van deze subsidie zijn dat de WOZ waarde van je woning niet hoger mag zijn dan 200.000 euro voor huiseigenaren en voor huurders tot een huurwaarde van 900,- euro.