UPDATE: Zonnepanelen blijven aantrekkelijk

Er is eindelijk duidelijkheid over de toekomst van de salderingsregeling! Maar wat houdt dit precies in voor alle kleinverbruiksaansluitingen (aansluitingen tot en met 3×80 Ampère) van Nederland? Minister Wiebes geeft in een brief van 28 oktober meer duidelijkheid. Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling namelijk langzaam afgebouwd.

UPDATE:

Minister Wiebes heeft een definitief voorstel ingediend bij de tweede kamer wat betreft de toekomst van de salderingsregeling. Hierbij zullen er twee veranderingen zijn dan op voorhand gedacht. De afbouw van de salderingsregeling zal met 9 procent per jaar afnemen, in plaats van de gedachte 11 procent, en in 2031 naar 0 procent zal worden gebracht.

Daarnaast zal er een afspraak gemaakt worden wat betreft de terugleververgoeding. Deze gaat van minimaal 70 procent naar 80 procent (exclusief belastingen). Dit wordt gedaan om de te beschermen.

Conclusie is nog steeds dat zonnepanelen aantrekkelijker worden maar hoe langer je wacht, hoe langer de terugverdientijd wordt. Als je nu instapt zit je rond de 7 jaar en kan oplopen naar 9 jaar. Lijkt een lange tijd maar aangezien zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee gaan, nog steeds een hele goede investering.

Zonnepanelen blijven aantrekkelijk

Ondanks dat de cijfers die gebruikt zijn nog aannames zijn is de conclusie wel dat zonnepanelen financieel aantrekkelijk blijven. Enige verandering met de afbouw van de salderingsregeling zal zijn dat het voordeliger is de stroom direct te gebruiken of in de toekomst zelf op te kunnen slaan.

Hoe zat het ook alweer?

De salderingsregeling is in gebruik genomen om investeren in zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Zo konden alle kleinverbruiksaansluitingen aan het einde van het jaar 1-op-1 hun opgewekte energie wegstrepen tegen hun verbruikte energie. Stel jij gebruikt 3500 kWh stroom in het jaar en je zonnepanelen leveren 3000 kWh op, dan wordt er aan het einde van het jaar maar 500 kWh in rekening gebracht. Voor de 3000 kWh die teruggelevert wordt aan het net krijg je van de overheid ook alle belastingen en btw terug, een hele mooie regeling dus. Dit stopt dus vanaf 1 januari 2023.

Wat komt er voor in de plaats?

Tot 1 januari 2023 blijft de salderingsregeling dus zoals die is, daarna zal deze langzaam afgebouwd worden, waarna hij in 2031 helemaal stop. Minister Wiebes geeft aan de regeling langzaam afgebouwd wordt, dit zal dus vanaf 2023 met 9% zijn en zal de salderingsregeling vanaf 2031 volledig uitgefaseerd zijn.

In plaats van de salderingsregeling zal er een ‘redelijke vergoeding’ in de plaats komen voor de terug geleverde energie. Hoe hoog deze vergoeding zal worden is nog niet bekend maar zal waarschijnlijk tussen de 4 en 12 cent per kWh liggen, afhankelijk van je energieleverancier. Ministier Wiebes oppert wel in zijn voorstel dat de minimale terugleververgoeding van de kale energieprijs (dus zonder overheidsheffingen en btw) van 70% naar 80% wordt verhoogd.

Rekenvoorbeeld afbouw salderingsregeling

Laten we een rekenvoorbeeld maken waarbij we met aannames over opwekking, verbruik, teruglevering, stroomtarieven en de ‘redelijke vergoeding’. Stel we nemen een huishouden met een jaarlijks energieverbruik van 3500 kWh. De zonnepanelen op het dak leveren toevallig precies hetzelfde, dus 3500 kWh per jaar. Daarmee komt dit huishouden, dankzij de salderingsregeling, uit op 0 uit qua verbruik.

Let wel op: voor de vaste leverings- en netbeheerskosten zijn ze nog wel een bedrag verschuldigd, en ze krijgen ook nog de vermindering energiebelasting terug. Om de focus op de nieuwe salderingsregeling te houden, worden deze nu niet meer genomen.

Van de 3500 kWh die hun zonnepanelen opwekken, gebruiken ze 1000 kWh direct in huis. Dit ‘eigen gebruik’ is opgewekte energie door de zonnepanelen dat direct in gebruik genomen wordt door bijvoorbeeld de televisie, wasmachine en ander elektrische apparaten. De overige 2500 kWh stroomt terug naar het net, en wordt geregistreerd als ‘teruglevering’.

Een huishouden verbruikt natuurlijk ook stroom op momenten dat de zon niet schijnt en hebben ze stroom nodig uit het elektriciteitsnet. Die ligt bij hen ook op 2500 kWh.

Laten we er voor nu vanuit gaan dat de gemiddelde stroomprijs inclusief alles over de komende jaren gemiddeld zo’n 25 cent per kWh is (rekeninghoudend met een toekomstige stijging van de energieprijzen).  Voor de ‘redelijke vergoeding’ kiezen we voor een middenweg tussen de 4 en 12 cent waar de minister over schreef: bijvoorbeeld 7 cent per kWh.

Tot 2023 is het simpel: elk jaar wordt de totale teruglevering (2500 kWh) vergoed tegen de volledige stroomprijs. Vanaf 2023 wordt een deel, dat elk jaar kleiner wordt, gesaldeerd, en de rest valt onder de ‘redelijke vergoeding’. In de tabel laten we zien hoe dat eruit ziet:

Bovenstaand tabel bestaat uit drie “verdiensten” wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen, namelijk:

1. Opgewekte energie die direct gebruikt en direct verrekend wordt met de volledige stroomprijs.

2. Opbrengst met wat er per jaar gesaldeerd mag worden.

3. Opbrengst uit teruglevering die niet gesaldeerd mag worden.

Eigen energie verbruik verhogen

Zoals de berekening laat zien is zonnepanelen aanschaffen nog steeds een financieel aantrekkelijk idee. Maar doordat de salderingsregeling afneemt, wordt het financiële voordeel van terugleveren aan het net wel minder.

Om meer voordeel uit je zonnepanelen te halen wanneer de salderingsregeling minder wordt, is de opgewekte stroom direct gebruiken. Om daar een voorbeeld van te maken wordt er gerekend met 2500 kWh ‘eigen gebruik’ en 1000 kWh teruglevering aan het elektriciteitsnet.

Zo zie je dat wanneer de salderingsregeling afneemt het voordeliger is wanneer je de opgewekte energie zelf gebruikt. Zo wordt de opbrengst over de komende 12 jaar €9605,- in plaats van €8264,-, een verschil van €1341. En dit wordt alleen maar hoger wanneer de salderingsregeling helemaal verdwenen is.