Veel energiebedrijven bieden groene stroom aan, is dit allemaal hetzelfde?

Veel energiebedrijven bieden groene stroom aan, is dit allemaal hetzelfde?

Kort antwoord, nee.

Door het huidige certificeringssysteem maakt het voor bedrijven heel makkelijk om grijze stroom als groen te verkopen. Dit wordt ook wel sjoemelstroom genoemd en is misleidend voor de consument, daarnaast draagt dit niks bij aan duurzaamheid.

Het is helaas onmogelijk om mensen die groene stroom afnemen ook daadwerkelijk via het energienet groene stroom te leveren. Er liggen namelijk geen kabels tussen huishoudens met groene stroom en windmolenparken en zonnepanelen. Daarom krijgt iedereen een mengeling van de energie die beschikbaar is, zowel groene energie als grijze. Wat jij dus doet wanneer je een energiecontract afsluit voor 100% groene energie is dus wat er namens jou op het net wordt gezet.

Certificaten

Nederland wekt helaas maar rond de 15% duurzame energie op in eigen land. Toch heeft meer dan 70% van de consumenten een “groen energie contract”. Hoe dit kan? Dit komt door een systeem van groencertificaten, Garanties van Oorsprong (GVO) genoemd. Certificaten die overheden uitgeven voor producenten van groene energie, elk certificaat staat voor 1 mWh groen opgewekte stroom.Deze certificaten zijn in heel Europa te koop via een markt en kunnen stroomleveranciers kopen. Ondanks dat een leverancier deze koopt, kopen of produceren ze fysieke elektriciteit voor de laagste prijs op de markt. De bedoeling van deze certificaten zou de productie van groene stroom moeten stimuleren, in de praktijk is dit helaas niet het geval.

Sjoemelstroom

Zoals gezegd, is het antwoord nee op de vraag of alle groene stroom hetzelfde is. Maar dat betekend nog niet dat het onmogelijk is om te kiezen voor 100% duurzame of lokaal opgewekte stroom. De manier waarop groene energie in de media verschijnt neemt de twijfel toe bij consumenten om gebruik te maken van groene energie.

Wat maakt Bollenstreekstroom dan anders?

Bollenstreekstroom werkt samen met energieleverancier Greenchoice. Greenchoice is een energieleverancier die 100% groene energie uit Nederland levert. Ook Greenchoice maakt gebruik van GVO’s maar op deze certificaten staat dat de energie in Nederland is opgewekt. Dit levert dus daadwerkelijk een bijdrage aan de verduurzaming van Nederland.

Met Bollenstreekstroom willen we nog een stapje verder gaan, naar echte lokale duurzaamheid! Dit doen we door bedrijven uit de Bollenstreek die  groene energie leveren aan het net, te koppelen aan afnemers van groene stroom.